fbpx

Als je mijn blogs en posts regelmatig leest, zal je weten dat ik het vaak heb over het investeren in assistenten door de praktijk(houder). Waar ik het minder vaak over heb, is het investeren in de praktijk door de assistenten zelf. Dit is het tegenovergestelde van waar ik normaliter over schrijf. En daar gaat deze blog over!

Als assistenten niet investeren in de praktijk, ontstaat er een soort van patstelling waarin de praktijk stil komt te staan. Het investeren in de praktijk kan verschillende voordelen met zich meebrengen en kan een positieve invloed hebben op zowel jouw eigen carrière als de toekomst van de praktijk. In deze blog wil ik drie redenen/stellingen geven van waarom dit zo is.

Reden 1: een positieve vicieuze cirkel
Ten eerste kan het investeren in de praktijk leiden tot een betere werkomgeving voor jezelf en de overige assistenten. Door te investeren in de praktijk, bijvoorbeeld door het volgen van trainingen of het aandragen van nieuwe ideeën, draag je bij aan de groei en ontwikkeling van de praktijk. Hiermee bedoel ik geen zorginhoudelijke cursussen, maar ook cursussen op het gebied van communicatie, houdingen gedrag. Dit leidt vrijwel altijd tot een heel erg positieve sfeer en een gezonde werkomgeving.


In het uiterste geval ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij het werkgeluk van de medewerkers wordt vergroot vanwege de steeds positievere werksfeer. Jouw persoonlijke voordeel hiervan is dat dit zal doorstralen naar de zorg die er geleverd wordt, waardoor jij meer voldoening uit jouw inhoudelijk werk kan halen.

Reden 2: jij vergroot jouw eigen kansen kansen
Ten tweede kan het investeren in de praktijk leiden tot betere carrièrekansen. Door eerst te investeren in jouw kennis en vaardigheden, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of het behalen van extra certificeringen, vergroot jij jouw waarde als assistent. Dit kan resulteren in meer carrièremogelijkheden zowel binnen als buiten de praktijk. Hierbij kan je denken aan het verkrijgen van een leidinggevende functie of het dragen van meer verantwoordelijkheden.

Reden 3: een rechtvaardiging voor een salarisverhoging
Ten derde kan het investeren in de praktijkhouder ook ervoor zorgen dat de praktijk groeit en succesvol is. Door te investeren in de praktijk, door bijvoorbeeld actief deel te nemen aan verbeterprojecten of het werven van nieuwe patiënten, ontstaat er wellicht een hogere omzet. Dit laatste kan bijvoorbeeld een salarisverhoging sneller rechtvaardigen.