Ik kan natuurlijk niet voor alle patiënten spreken, maar wel voor mijzelf. Als ik mijzelf de vraag stel of ik het vervelend zou vinden om behandeld te worden door een andere tandarts dan mijn eigen tandarts, kom ik al snel tot een conclusie.
Dezelfde praktijk, maar een andere behandelaar
Als ik heel erg eerlijk ben, moet ik namelijk zeggen dat het mij niets uitmaakt, zolang de behandeling plaatsvindt in dezelfde praktijk. Maar misschien komt dat doordat ik nuchter en vol van vertrouwen ben. Ik denk immers: als ik naar een ziekenhuis ga, kies ik voor een ziekenhuis en heb ik geen invloed op de arts die mij zal behandelen. Het enige waar ik wel invloed op heb, is het ziekenhuis of de praktijk waarin ik behandeld word.
Zorg is geen vanzelfsprekendheid
Wat misschien nog meespeelt, is het feit dat ik mij realiseer dat ‘zorg’ geen vanzelfsprekendheid is in de wereld. De zaken waar wij als patiënten om klagen, zijn zo miniem dat wij eigenlijk blij zouden moeten zijn met het feit dat wij überhaupt iets te klagen hebben.
Ik denk namelijk dat wij in onze handjes mogen knijpen dat de zorg in Nederland het niveau bereikt heeft waarop wij klagen over ‘het behandeld worden door dezelfde tandarts’. Als je namelijk naar andere landen kijkt, is het in die landen nog maar de vraag of je überhaupt mondzorg kan krijgen of betalen.
Dus vind ik het erg?
Dus als ik antwoord moet geven op de vraag of ik het erg vind om door iemand anders behandeld te worden dan mijn eigen tandarts, is het antwoord volmondig: NEE, mits het in dezelfde praktijk gebeurt. Daarbij moet ik overigens wel het onderscheid maken in wat voor behandeling het is.
Als het gaat om een reguliere controle, wil ik wel in dezelfde praktijk behandeld worden. Maar wanneer het gaat om een pijnklacht midden in de nacht, maakt het mij helemaal niet uit in welke praktijk ik behandeld word.