fbpx

Als interim-praktijkmanager zie ik de verschillen tussen traditionele en moderne praktijkhouders. De termen ’traditioneel’ en ‘modern’ roepen meteen bepaalde beelden op, maar wat betekenen ze echt in de context van het leiderschap in mondzorgpraktijken?

Een traditionele werkgever kan gezien worden als een autoritaire figuur, die zich vooral richt op hiƫrarchie en regels. Beslissingen worden van bovenaf genomen, er is weinig ruimte voor feedback van medewerkers. Deze benadering kan stabiliteit bieden, met duidelijke verwachtingen en structuur. Maar het kan ook beperkend zijn, waardoor medewerkers zich niet gehoord of gewaardeerd voelen.

Aan de andere kant is er de moderne werkgever. Deze wordt vaak geassocieerd met flexibiliteit en open communicatie. Er wordt meer waarde gehecht aan feedback van medewerkers, samenwerking en innovatie. Moderne werkgevers stimuleren persoonlijke groei en ontwikkeling binnen hun teams. Dit kan leiden tot een meer betrokken team. Maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Een voorbeeld is het behouden van consistentie. Ook kan het nemen van beslissingen moeilijk zijn wanneer iedereen een stem heeft.

Nu rijst de vraag: is het beter om een traditionele of moderne werkgever te zijn? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen.

Het belangrijkste is dat jij als praktijkhouder of -manager de stijl kiest die het beste bij jou en jouw team past. Misschien ontdek je dat een combinatie van beide stijlen het beste werkt voor jouw praktijk.

Onthoud, er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om leiderschap. Het gaat om het vinden van de juiste balans en het aanpassen aan de behoeften van jouw team.