fbpx

Hoe haal jij jouw patiënten op?

Wanneer ik bij de tandarts of huisarts ben, vind ik het niet belangrijk hoe ik naar de behandelkamer wordt begeleid. Als de huisarts bijvoorbeeld vanuit de deuropening: “Meneer Lamsberg!” roept en dan net zo snel weer zijn behandelkamer induikt, heb ik daar geen moeite mee.

 

Ik kom niet voor de gastvrijheid

Ik kom namelijk niet voor zijn gastvrijheid, maar voor zijn expertise. Ik zou in principe net zo tevreden zijn met een ticketsysteem zoals ze bij het gemeentehuis hebben. Als mijn nummertje verschijnt met daarbij het kamernummer, zou ik het prima vinden.

 De reden waarom ik het niet erg vind, is omdat mijn relatie met de huisarts transactioneel is. Ik betaal hem als het ware voor zijn expertise en niet voor zijn gastvrijheid.

 

Sommige mensen komen wél voor de ‘gastvrijheid’

De realiteit is echter dat er een hoop mensen zijn die zich eerst op hun gemak en vooral welkom moeten voelen voordat zij hun klachten op een natuurlijke manier kunnen uiten. En om dat te kunnen doen, is een warm en persoonlijk gevoel voor nodig.

 Er zijn bijvoorbeeld mensen die behoefte hebben aan emotionele steun als onderdeel van de behandeling. En wanneer zij op een koude en onpersoonlijke manier naar de behandelkamer worden begeleid, doet dat heel veel af aan hun patiëntbeleving.

 

Haal jij iedereen op dezelfde manier op?

Ik vraag mij daarom af of huisartsen of tandartsen rekening houden met de wijze waarop zij hun patiënten naar hun behandelkamer begeleiden. Zouden zij hun benaderingswijze m.b.t. het ophalen vanuit de wachtkamer afstemmen op de individuele patiënt? Of hanteren zij voor iedereen dezelfde wijze van ‘ophalen’?

 Van wat ik heb gezien binnen mondzorgpraktijken, moet ik zeggen dat ik eigenlijk steeds dezelfde benaderingswijze zie. Het is óf de assistent of de tandarts die de patiënt binnenhaalt waarbij het ophalen voor iedere patiënt hetzelfde is.