fbpx

Iedere praktijkmanager zou een mandaat moeten hebben. Een praktijkmanager met een mandaat kan namelijk sneller en effectiever handelen dan wanneer hij geen duidelijk mandaat heeft. Daarnaast biedt een mandaat ook andere voordelen.

Lees de blog om erachter te komen wat de andere voordelen van een mandaat zijn!

 

Wat is een mandaat?

Een mandaat is de bevoegdheid om een beslissing te nemen namens een opdrachtgever. De opdrachtgever blijft echter te allen tijde verantwoordelijk voor de beslissingen die namens hem worden genomen. Een mandaat is vaak schriftelijk vastgelegd.

In het geval van een praktijkhouder en een praktijkmanager betekent dit dat de praktijkmanager namens de praktijkhouder beslissingen neemt. De praktijkhouder blijft echter wel de persoon die verantwoordelijk is voor de consequenties van deze beslissingen.

 

De voordelen van een mandaat

Zoals eerder benoemd kan een praktijkmanager effectiever en sneller handelen als hij een uitgebreid mandaat heeft. Een mandaat biedt overigens ook andere voordelen. Enkele van deze voordelen zijn  hieronder opgenomen.

Gevoel van zekerheid

Door een praktijkmanager van een mandaat te voorzien, geeft een praktijkhouder een belangrijk signaal af. Hij laat namelijk weten dat hij per definitie achter de beslissingen van de praktijkmanager staat, zolang de praktijkmanager binnen het mandaat handelt.

Dit signaal zorgt ervoor dat een praktijkmanager met meer zekerheid kan handelen binnen een vastgesteld kader.

Minder gedoe voor de praktijkhouder

Zolang de beslissingen van de praktijkmanager binnen zijn mandaat vallen, kan hij direct handelen en hoeft hij de praktijkhouder niet eerst om goedkeuring of afkeuring te vragen.

Dit zorgt niet alleen voor meer snelheid in het handelen van de praktijkmanager, maar ook voor tijdwinst voor de praktijkhouder. Hij hoeft namelijk niet meer zelf iedere beslissing te nemen.

Meer duidelijkheid voor de medewerkers

Door het mandaat voor alle medewerkers binnen de praktijk inzichtelijk te maken, zullen zij weten bij wie ze moeten zijn als zij ergens goedkeuring voor nodig hebben. Hierdoor is het voor de medewerkers duidelijk wie waarover mag beslissen.

 

Aandachtspunten bij het opstellen van een mandaat

Bij het opstellen van een mandaat dient de praktijkhouder 100% achter de inhoud ervan te staan. Als dat niet het geval is, zal hij in de situatie terecht kunnen komen dat hij beslissingen van de praktijkmanager terug moet draaien. Dit laatste heeft een zeer negatieve invloed op het gezag van de praktijkmanager binnen de praktijk.

Het is overigens ook belangrijk dat de praktijkhouder het mandaat van de praktijkmanager respecteert. Dit houdt bijvoorbeeld in dat als een medewerker hem ergens om toestemming voor vraagt, hij eerst moet nagaan of de praktijkmanager hier al over geoordeeld heeft.

Wat de praktijkhouder namelijk niet wilt, is dat hij een verzoek honoreert terwijl de praktijkmanager hetzelfde verzoek op een eerder moment heeft afgewezen.

 

Hoe kunt u zelf een mandaat opstellen?

In de volgende blog wordt ingegaan op hoe u zelf een mandaat voor uw praktijkmanager kunt opstellen. Vul hieronder uw emailadres in om een notificatie te ontvangen wanneer de volgende blog online is!

[supsystic-form id=20]