fbpx

Stel je voor dat je als praktijkhouder of praktijkmanager je medewerkers wilt waarderen en motiveren. Je besluit om dit te doen door ze regelmatig complimenten te geven. Maar is het waarderen van medewerkers met alleen maar woorden wel genoeg?

Het is belangrijk om te begrijpen dat woorden zeker impact kunnen hebben op medewerkers. Complimenten en positieve feedback kunnen ervoor zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd raken om hun werk goed te blijven doen.

Echter, alleen woorden zijn geen wondermiddel waarmee je medewerkers te allen tijde het gevoel geeft dat je ze waardeert. Medewerkers hebben namelijk ook behoefte aan concrete acties en beloningen die hun inzet en prestaties erkennen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door middel van bonussen, extra vrije dagen, opleidingsmogelijkheden of andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat waardering niet eenmalig moet zijn, maar een continu proces. Het is onbeschrijfelijk belangrijk om regelmatig waardering te tonen en te communiceren met medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van regelmatige evaluatiegesprekken, waarin prestaties worden besproken en doelen worden gesteld of gewoon op het eind van de dag als je klaar bent met werken.

Het waarderen van medewerkers met alleen maar woorden kan overigens ook leiden tot frustratie en demotivatie. Als medewerkers het gevoel hebben dat hun inzet nooit met iets fysieks ​ wordt beloond, kunnen ze gedemotiveerd raken en hun betrokkenheid bij het werk verliezen. Dit kan leiden tot een negatieve werkomgeving die jou uiteindelijk veel meer kost dan een kleine bonus.

Wil je meer weten over praktijkmanagement en hoe je medewerkers effectief kunt waarderen? Neem dan contact met mij op!