fbpx

Als interim-manager heb ik uiteraard ervaring opgedaan in het aansturen van teams. Soms stuur ik tegelijkertijd twee teams van twee verschillende praktijken aan. Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is hoe belangrijk het is om ondersteunend te zijn aan de medewerkers.

Zelfstandigheid door ondersteuning

Eén van de redenen waarom ik altijd ondersteunend aan mijn teamleden ben, is omdat het zelfstandigheid bevordert. Dit komt doordat als je iemand ondersteunt, je die persoon ook traint om aan het roer te staan. En aan het roer kunnen staan, is een voorwaarde om zelfstandig te kunnen zijn.

 

Ondersteunend zijn is een vorm van leidinggeven

Ondersteunend zijn betekent niet dat ik geen leiderschap toon. Het betekent juist wel dat ik op een empathische en coachende manier leiding geeft. Door medewerkers te ondersteunen en te begeleiden, kan ik hen helpen om hun doelen te bereiken en daarmee dus ook de doelen van de praktijk.

Eén van de redenen waarom ik ondersteunend leiderschap toepas, is dat het mij dwingt om naar mijn medewerkers te luisteren. En ik merk dat als ik naar ze luister, ik veel meer draagvlak onder heb creëer omdat ik meer inzicht in hun zienswijze krijg en ik daardoor mijn antwoorden op hun vragen bijvoorbeeld beter kan formuleren.

 

Ondersteunend leidinggeven kan uitdagend zijn

Het kan soms uitdagend zijn om een ondersteunende rol aan te nemen, dit is zeker het geval als ik zie dat mijn team met een probleem worstelt waarvan ik weet dat ik het in no-time op kan lossen. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat als ik hen met het probleem laat stoeien, ze veel sterker zullen worden en waarschijnlijk ook een groter gevoel van zelfvoldoening zullen hebben als ze het probleem zelfstandig, maar met een beetje ondersteuning van mij, hebben opgelost.

 

Wat ik eigenlijk wil

Ik wil medewerkers eigenlijk altijd aanmoedigen om open te staan voor ondersteuning. Ik wil dat ze inzien dat ondersteuning niet betekent dat ze achterover kunnen hangen, maar dat ze tegelijkertijd ook zien dat mijn ondersteuning nooit 100% van het probleem oplost. Ik wil daarom dat de oplossing uit hen komt en dat ik ze ondersteun om ze tot die oplossing te komen.

En uiteindelijk weet ik dat ze dankzij mijn ondersteuning bij het ene probleem, het andere probleem zonder ondersteuning zullen oplossen.