fbpx

De mensen die ooit een cursus of workshop bij mij hebben gevolgd, weten dat ik een visie binnen een mondzorgpraktijk eigenlijk achterhaald vind. Dat verkondig ik namelijk sinds 2016 tijdens mijn cursussen en workshops. Wat ik veel meer bij deze tijd vind passen is een gespecificeerd praktijkdoel.

Waarom is een praktijkdoel beter?

De hoofdreden van waarom ik een praktijkdoel beter vind passen in een mondzorgpraktijk, is dat een praktijkdoel specifieker en duidelijker opgesteld kan worden dan een visie. Een visie is namelijk vrij kort waardoor het ook heel erg abstract wordt. En een abstracte visie is voor interpretatie vatbaar waardoor het niet vanzelfsprekend is dat iedereen hetzelfde probeert te bereiken.

Een gespecificeerd praktijkdoel kan je ook abstract opstellen, maar dan zou je de praktijk daarmee tekortdoen. Het mooie van een praktijkdoel is namelijk dat je het kan specificeren.

Specificeren maakt het verschil

Alhoewel een visie ook gespecificeerd kan worden, gebeurt dit in de praktijk niet omdat het dan niet ‘echt’ meer een visie is die je in één zin kan uitspreken. En traditioneel gezien hoort een visie niet meer dan één of twee zinnen lang te zijn.

Wanneer je een praktijkdoel specificeert, ontstaat er iets moois, namelijk: duidelijkheid voor iedereen. En dat is iets wat ontbreekt bij een visie. Een visie is namelijk wel begrijpelijk, maar voor interpretatie vatbaar waardoor de duidelijkheid op termijn zal ontbreken.

Vandaar dat ik het veel beter vind om een gespecificeerd praktijkdoel in een praktijk op te stellen en na te streven dan een visie.