fbpx

Het ego is een krachtig en boeiend aspect van onze persoonlijkheid. Het is onze innerlijke stem die ons vertelt dat we bijzonder zijn, dat we beter zijn dan anderen. Het ego kan ons motiveren om te streven naar succes en erkenning, maar het kan ook een belemmering vormen voor groei en ontwikkeling. In de praktijkomgeving is het opzij kunnen zetten van het ego van een praktijkmanager het allereerste dat moet gebeuren alvorens de praktijk kan groeien. 

 

Ego’s voorkomen goede gesprekken

Als praktijkmanager is het verleidelijk om het ego te laten spreken en te handelen vanuit een plaats van arrogantie. Men kan denken alles te weten en dat de enige te zijn die het juiste antwoord heeft. Dit soort denken kan echter leiden tot een gebrek aan samenwerking en openheid binnen het team. Het ego van een praktijkmanager kan de communicatie belemmeren en innovatie en groei tegenhouden. Denk maar aan die ene praktijkmanager die geen tegenspraak accepteert of het aangaan van een discussie vermijdt.

Het ego kan een praktijkmanager namelijk belemmeren om te luisteren naar de behoeften en wensen van de medewerkers. Ze kunnen zich te veel richten op het bevredigen van hun eigen behoeften en verlangens, in plaats van zich te concentreren op wat het beste is voor de praktijk. Het ego kan ook leiden tot conflictsituaties met collega’s en medewerkers, omdat er vaak een gebrek is aan bescheidenheid en respect voor anderen.

 

De noodzaak voor het opzijzetten van het ego 

Om de praktijk te laten groeien, is het noodzakelijk om het ego opzij te zetten. Dit betekent dat de praktijkmanager bereid moet zijn om te luisteren naar feedback en suggesties, open te staan voor nieuwe ideeën en bereid te zijn om samen te werken met het team. Door het ego opzij te zetten, kan een sfeer van vertrouwen en samenwerking gecreëerd worden.

 

Het opzijzetten van het ego is niet gemakkelijk

Het opzijzetten van het ego is een proces dat tijd en bewustzijn vergt. Een praktijkmanager kan beginnen met het erkennen van het feit dat bescheidenheid en nederigheid de basis zijn voor een goede samenwerking binnen een praktijk. Luisteren naar feedback en suggesties van het team (en ook de patiënten) is ook essentieel.