Als ex-fysiotherapeut heb ik een sterke mening over de mate waarin tandartsen, mondhygiënisten en preventie-assistenten sporten. Tijdens mijn werk als interim-praktijkmanager kom ik tijdens informele gesprekken erachter dat de meeste lang niet genoeg sporten als dat ze zouden moeten doen.
Als tandarts, preventie assistent of mondhygiënist breng je namelijk veel tijd door aan de stoel. Dit houdt in dat je, zoals je dagelijks merkt, lang in dezelfde houding zit. Om deze reden is het belangrijk om regelmatig te sporten en je lichaam in goede conditie te houden. In deze blog wil ik graag twee belangrijke redenen belichten waarom sporten voor jou als mondzorgprofessional essentieel is.
Sporten kan jouw werkhouding verbeteren
Ten eerste kan regelmatig sporten helpen bij het verbeteren van jouw werkhouding. Als tandarts, preventie assistent of mondhygiënist breng je veel tijd door in een gebogen positie, wat kan leiden tot rugklachten en andere lichamelijke klachten. Door regelmatig te sporten, kun je je rug- en buikspieren versterken, waardoor je een betere houding kunt behouden tijdens het werken. Sterke rug- en buikspieren zorgen voor stabiliteit van jouw wervelkolom, waardoor de kans op rugklachten wordt verminderd.
Sporten kan preventieve rugklachten voorkomen
Daarnaast kan sporten in het algemeen ook preventief helpen bij het voorkomen van rugklachten. Rugklachten zijn overigens een veelvoorkomend probleem onder mondzorgprofessionals, dus het investeren in een paar uur sporten per week kan echt geen kwaad als je een mondzorgprofessional bent.
Door regelmatig te sporten, verbeter jij trouwens niet alleen jouw spierkracht en flexibiliteit, maar ook jouw algehele conditie. Een goede conditie zorgt voor een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de spieren, en vaak ook een beter humeur gedurende de dag.
Welke sport zou je moeten kiezen?
Als je eraan denkt om een sport te kiezen, is het belangrijk om een sport te kiezen die past bij jouw interesses en mogelijkheden, maar ook één die functioneel bijdraagt aan het voorkomen van fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan krachttraining, yoga, pilates of zwemmen. Deze sporten kunnen helpen bij het versterken van je spieren en het verbeteren van je flexibiliteit.