fbpx

Wervingskosten voor een tandarts terecht/onterecht?

Het tandartsentekort heeft veel invloed op de bedrijfsvoering van mondzorgpraktijken. Praktijkhouders worden bijvoorbeeld steeds vaker gedwongen om gebruik te maken van een bemiddelingsbureau om een tandarts voor hun praktijk te werven.

Wanneer zij een tandarts via een bemiddelingsbureau werven, kunnen zij er zeker van zijn dat zij een fee aan het bemiddelingsbureau zullen moeten betalen.

Is een fee terecht?

Dat er een fee aan een bemiddelingsbureau betaald dient te worden is niet onterecht. Bemiddelingsbureaus voegen namelijk waarde toe aan een wervingsproces. Zij dragen kandidaten aan die normaliter niet in beeld zouden zijn bij praktijkhouders. Daarnaast houden sommige wervingsbureaus ook selectiegesprekken met kandidaten. Dit laatste is als het ware een screening die de praktijkhouder tijd hoort te besparen.

En voor deze toegevoegde waarde worden zij beloond in de vorm van een fee. De fee verschilt van bureau tot bureau net zoals dat de service bij de bemiddeling ook per bureau verschilt.

Wat als er géén bemiddelingsbureaus zouden zijn?

Anderzijds is het natuurlijk wel zo dat wanneer er geen bemiddelingsbureaus zouden zijn, tandartsen uit zichzelf gedwongen zouden worden om op zoek te gaan naar een praktijk waar zij kunnen werken. Praktijkhouders zouden in dit scenario géén wervingskosten hoeven te betalen.

Toch zou dit scenario ook een aanzienlijk negatieve keerzijde hebben. Praktijkhouders zouden relatief veel tijd moeten besteden aan de volgende activiteiten:

  • het opstellen van concurrerende advertentieteksten;
  • het selecteren van kandidaten die bij hun praktijk passen;
  • het gebruikmaken van diverse media om in beeld bij de kandidaten te komen.

De realiteit

De realiteit is echter dat het aanbod van tandartsen extreem laag is. Daardoor worden praktijkhouders gedwongen om gebruik te maken van zowel een bemiddelingsbureau als van de bovenstaande activiteiten.

Daardoor kost het hen in sommige gevallen uiteindelijk een behoorlijke wervingsfee én veel tijd om de bovenstaande activiteiten uit te voeren.

In sommige uitzonderlijke gevallen gebeurt het dat een tandarts door middel van een open sollicitatie zich op het juiste moment bij een praktijkhouder aandient zodat er een match ontstaat.

Conclusie

Als je een praktijkhouder bent die met enige urgentie op zoek is naar een tandarts, zal het jou in sommige gevallen geld, maar altijd tijd, kosten om een tandarts te werven. Tenzij de tandarts zich uit zichzelf op het juiste moment aandient waardoor er een match ontstaat.